Unge entreprenører klare for Barents

God nettverksbygging og bedre forståelse av kulturforskjeller var noen av de viktigste resultatene da 130 unge entreprenører møttes til den første samlingen av YIE i Tornio sist helg.

Vi har lært mye om kulturforskjeller under denne samlingen og bygget nye nettverk. Flere deltagere har fått kontakter som de kommer til å gå videre med og muligens innlede et samarbeid med, sier Morten Brugård fra Barentssekretariatet som er norsk prosjektleder for Young Innovative Entrepreneurs.

Det faglige opplegget var det en konsensus i gruppen at var under pari. Det manglet nok både en key-speaker og noen flere inspirerende talere. Deltagerne reagerte også på at de fikk fortalt lite om seg selv. I stedet for gruppearbeid mente mange at det ville vært bedre å få fortelle om sitt eget prosjekt en er stolt av, og på den måten se etter nye forretningskontakter. Dette er noe som blir viktig å fokusere på til neste samling i Murmansk.

Samlingen begynte med en enkel middag og nettverking i Tornio på tirsdagskveld. På grunn av snøvær og vanskelig føre kom den norske delegasjonen dessverre for sent til dette. Om ikke annet fikk vi forståelse for at Barents er en stor region som har noen infrastrukturelle utfordringer om samarbeid skal kunne fungere optimalt.

Sverigefinska Høgskolan var venue den første dagen. Prosjektlederen for et tidligere prosjekt som het Young Entrepreneurs in Barents, Daniel Moutka, dro igang samlingen ved å dele sine erfaringer. Før lunch fikk tre innovative bedrifter æren av å presentere seg selv. For norsk side var det Yngve, Martin og Joakim fra Ramsalt Lab i Tromsø som fortalte om seg selv og sin satsning i regionen.

Etter lunch hadde vi en tre timers workshop hvor vi i grupper på ti gikk sammen og presenterte oss selv og skulle komme opp med en innovativ forretningside som skulle presenteres under middagen. Tilbakemeldingen fra deltagerne var at gruppeledelse viste seg å spille en viktig rolle og at noen av lederne styrte gruppene for dårlig. Dette er noe vi skal huske på til neste gang. Men alle kommer nok til å huske Ailo presentere ideen om fargede trær.

Dag nummer to startet med at vi forflyttet oss til Rovaniemi University of Applied Sciences. Her åpne lederen for handelskammeret dagen, med å fortelle om fremtiden. Han la en finsk touch på det det hele for å unngå at fremtiden skulle se for lys ut. Men dette ble overskygget av Lappset sin presentasjon av lekeapparater med en morsom film med scener fra Ringenes Herre, Miami Vice og Mission Impossible. Vi hadde også en workshop denne dagen hvor målet var å synliggjøre det rammeverket som allerede finnes for unge entreprenører i regionen. Siden det er svært forskjellig rammeverk i landene i regionen ble dette en tung prosess. Dagen ble avsluttet med en flott middag med en innovativ finsk/spansk dans som er vanskelig å beskrive.

Kontaktinformasjon

Norwegian Barents Secretariat
Po box 276
NO-9915 Kirkenes

Visitors address:
Rådhusgata 8, Kirkenes.

Twitter: @BarentsSec
Facebook: facebook.com/barsek

Telefon: +47 78 97 70 50
E-post:

Russian offices

Contact our Russian offices for project assistance or other relevant issues:

Murmansk Office
Arkhangelsk Office
Nenets Office

Talking Barents

Increase your knowledge about Russia with the help of the Norwegian Barents Secretariat.

About us

The Norwegian Barents secretariat aims at improving the Norwegian-Russian relations by promoting cross border cooperation.

The Secretariat is also a center of compentence for Norwegian-Russian relations and for regional cross border cooperation.