Industriell studiereise i Murmansk oblast

Barentssekretariatet fikk se mange nye sider av den industrielle utviklingen på Kolahalvøya, da de ansatte nylig gjestet flere industrianlegg i nabofylket. Blant annet fikk vi omvisning på Kola atomkraftverk av økonomidirektør Evgeny Nikora.

Industrien på Kolahalvøya har ikke noe godt rykte i Norge, med forurensingen fra gruveproduksjonen i Nikel og i Monchegorsk som de mest kjente eksemplene på dårlig miljøfokus. Derfor ønsket Barentsekretariatet å få et bedre innblikk i nettopp industriutviklingen i denne delen av Russland gjennom en studiereise. Vi fikk dessverre ikke mulighet til å besøke smelteverket til Kolskaya GMK i Monchegorsk, men fikk til gjengjeld med oss to andre sentrale industrianlegg i oblasten.

Ved Kola Atomkraftverk ble vi tatt imot og vist rundt av verkets økonomidirektør Evgeny Nikora. Nikora har i en årrekke også vært en aktiv politiker i Barentssamarbeidet, gjennom sin rolle som Speaker ved regionaldumaen i Murmansk. Nikora viste Barentssekretariatet først rundt i turbinhallen, før det hele ble avsluttet med en presentasjon av produksjonen og fokuset på sikkerheten ved anlegget.

kolanpp_02_530.jpg
Sekretariatsleder Rune Rafaelsen sammen med Kola Atomkraftverk sin økonomidirektør, Evgeny Nikora. (Foto: Kola NPP)

Thomas Nilsen har skrevet en artikkel i BarentsObserver på grunnlag av besøket ved Kola NPP som du finner ved følge denne lenken.

Rusal sin aluminiumsfabrikk i Kandalaksha har gått gjennom harde tider som følge av finanskrisen, i likhet med øvrig aluminiumsindustri verden over. Rusal er verdens største produsent av aluminium og fabrikken vi besøkte er en liten del av et gigantisk industrikonsern, der russeren Oleg Deripaska er største eier.

Omvisningen vi fikk på fabrikken i utkanten av Kandalaksha by var på ingen måte en omvisning av en fabrikk på sammenbruddets rand. Det vi fikk se var et av de best vedlikeholdte og ryddige fabrikkanlegg vi har besøkt. Til tross for at antallet ansatte er mer enn halvert i løpet av de senere årene, var optimismen for fremtiden stor på fabrikken. Som en av Kandalakshas to store arbeidsgivere byen helt avhengig av et konkurransedyktig Rusal.

Hovedproblemet for Rusal har vært lav markedspris på verdensmarkedet. Rusal ønsker derfor å gjøre seg uavhengig fra de store internasjonale metallbørsene og vende seg mot det russiske markedet. Derfor bygges nå hele produksjonen om til å produsere aluminiumstråder istedenfor aluminiumsblokker, slik de har produsert frem til nå.

Det var nok et glansbilde av industriproduksjonen på Kolahalvøya vi fikk se på vår reise. Det studieturen uansett ga oss er en bedre forståelse av størrelsen og omfanget av russisk industri, og ikke minst betydningen av Murmansk som industriregion.

Kontaktinformasjon

Norwegian Barents Secretariat
Po box 276
NO-9915 Kirkenes

Visitors address:
Rådhusgata 8, Kirkenes.

Twitter: @BarentsSec
Facebook: facebook.com/barsek

Telefon: +47 78 97 70 50
E-post:

Russian offices

Contact our Russian offices for project assistance or other relevant issues:

Murmansk Office
Arkhangelsk Office
Nenets Office

Talking Barents

Increase your knowledge about Russia with the help of the Norwegian Barents Secretariat.

About us

The Norwegian Barents secretariat aims at improving the Norwegian-Russian relations by promoting cross border cooperation.

The Secretariat is also a center of compentence for Norwegian-Russian relations and for regional cross border cooperation.