Barents Press Norge bekymret for ytringsfriheten i Murmansk

Blogger 51, Aleksander Serebrijannikov, har fått beskjed om at hans mentale helse skal undersøkes. Barents Press Norge har skrevet en uttalelse der de uttrykker bekymring for presset mot det frie ord i Russland. 

Det er allerede reist en straffesak mot ham der han er anklaget for hatefulle ytringer og «ekstremisme» for sin bloggvirksomhet. Når myndighetene nå skal undersøke om han «har behov for tvunget psykiske helsevern», slår det inn som et kaldt gufs fra sovjettiden da opposisjonelle systematisk ble forfulgt og tvangsinnlagt på psykiatriske institusjoner.

Alt dette for å kvele det frie ord, heter det i en uttalelse fra journalistnettverket Barents Press Norge.

– Vi er bekymret for presset mot det frie ord i Russland generelt, og nå spesielt for at våre naboer i Nordvest-Russland følger opp den nasjonale trenden, sier styreleder i Barents Press Norge, Arne Egil Tønset.

– Dette er en trussel mot individet og bloggeren Aleksander Serebrijannikov og samtidig ren trakassering av alle som bruker det frie ord. Dette er en blogger som forteller historier og deler nyheter som russiske myndigheter ikke ønsker skal komme for en dag. Bloggeren lar dem ikke kontrollere informasjonen og virkelighetsbildet slik myndighetene ønsker, og derfor ser det altså ut til at han må bringes til taushet med alle midler, sier Tønset.

Blogger 51 er blitt svært populær i Murmansk. Blant annet var Serebrijannikov den første som på sin blogg publiserte bilder og videoer av atomubåten Jekaterinburg, som startet å brenne i Murmansk i julen 2011.

Tidligere i høst ble Blogger 51 etterforsket for brudd på paragraf 282 i den russiske straffeloven. Dette er en lov som blant mer forbyr spredning av informasjon som er en «ydmykelse av menneskelig verdighet» gjennom media. Serebrijannikov er for tiden nektet å reise ut av Russland mens saken mot ham etterforskes.

Bloggen til Serebrijannikov finnes her (russisk): www.bloger51.com

-----
Barents Press International er en presseorganisasjon og et journalistnettverk som strekker seg over barentsregionen i Finland, Russland, Norge og Sverige.

For mer informasjon om situasjonen for russiske medier eller informasjon om Barents Press, kontakt Arne Egil Tønset på telefon 916 90 353

Styret i Barens Press Norge består av følgende personer:
Arne Egil Tønset, styreleder, frilans 
Trine Hamran, frilans 
Morten Ruud, NRK
Helge Lyngmoe, NRK
Amund Trellevik, Finnmarken

Kontaktinformasjon

Norwegian Barents Secretariat
Po box 276
NO-9915 Kirkenes

Visitors address:
Rådhusgata 8, Kirkenes.

Twitter: @BarentsSec
Facebook: facebook.com/barsek

Telefon: +47 78 97 70 50
E-post:

Russian offices

Contact our Russian offices for project assistance or other relevant issues:

Murmansk Office
Arkhangelsk Office
Nenets Office

Talking Barents

Increase your knowledge about Russia with the help of the Norwegian Barents Secretariat.

About us

The Norwegian Barents secretariat aims at improving the Norwegian-Russian relations by promoting cross border cooperation.

The Secretariat is also a center of compentence for Norwegian-Russian relations and for regional cross border cooperation.